GoPro igen

Ett ständigt tjat kan det tyckas vara på oss och GoPro men detta kan vara värt att notera. Vi har väntat på en applikation för att kunna streama och styra GoPro Hero 2 med Wifi ett tag nu och äntligen är den släppt (9 oktober 2012) och även några intressanta uppdateringar.

http://gopro.com/software-app/gopro-app/
Ännu bara till iOS för mobila enheter men väntas komma till Android inom kort och sedan vanligt nätverk. Jag hoppas det innebär att vanliga datorägare kan nyttja detta.

Tester har visat att man ändå får räkna med viss fördröjning (5 sekunder enligt vissa). Applikationen tillåter även vissa inställningar för att förbättra detta. Nu ska man dock ha vetskapen om att trådlös överföring medför fördröjning och utrustningen för detta kostar mer än de 400 dollar som man får betalat för kamera och wifi-paket. Eller runt 4000 som vi svenskar får betala. Vi kommer utföra tester så mer information kommer.

För att få applikationen att fungera så krävs det att man uppdaterar kameran och lika så tillhörande bacpac för wifi. Något som inte är så svårt genom deras program Cineform Studio. Då iPhone och iPad saknades för stunden så blev fokus på de andra uppdateringarna och vad det medförde.

Med bacpac ihopsatt med kameran så ändras några tillägg i menyn. En av dem är inställningar för bluetooth (som inte är klart ännu) samt inställning för wifi att fungera med fjärrkontroll (RC), tablets/phones och slutligen internet. Man kan även stänga av den helt och hållet också.

Den intressantaste uppdateringen i väntan på att testa applikationen är läget Protune som man hittar i menyn när man bläddrar. En funktion som man lagt in för att underlätta vid större produktioner. Här är de saker som Protune gör när man ställt in den (engelska):

High Quality Image Capture
Protunes’s 35Mbps data rate provides less compressed cinema quality image giving content creators more flexibility in post production

Neutral Color
Protunes neutral color profile offers more flexibility during post production color correction. Protunes log curve captures more detail in shadows and highlight.

Film/TV Frame Rate Standard
Now record video in 24FPS and easily intercut GoPro content with other source media without needing to perform FPS conversion.

Fler test kommer på det här men 35 Mbit i bilddata är mer än vad våra egna kameror kör (även om optiken kompenserar för detta om man ska jämföra). Högre bit-rate innebär att det tar mer utrymme. Att jämföra är att Canons XA10 som vi testat och har 24 Mbit som högsta bildläge (MXP) och då räcker 64 GB till 5 timmar och 55 minuter film.

Mycket tekniskt prat men det kommer mer praktiska exempel senare.