Hösten 2023

Så är hösten här efter en relativt varm försommar och avslutningsvis väldigt blöt sensommar. Vi kan konstatera att vi lever i en känsligare värld idag med vår miljö och med diverse tråkigheter (en del rejäla sådana) som fortfarande pågår när envisa personer vidhåller att de aldrig gör fel. Gör man aldrig fel behöver man inte ändra sig sägs det. Kanske därför dumhet kan upprepas med ständig förvåning som reaktion. Även fast Team FX inte sysslar med någon form av politik så påverkas vi ändå indirekt av det rådande världsläget. Både när det gäller värderingar och val vi gör. Det är viktigt att dessutom kunna balansera detta sunt i ens verklighet.

På tal om verklighet. Under våren prövade Team FX VR på Östersunds VR Center. Något som filmades och går att beskåda på vår hemsida eller via Youtube. En kul sak att göra tillsammans som vi funderat på sedan 2022.

Under våren tog några medlemmar även på sig skidorna och åkte till Bydalen. Även det finns att se på film. Föret var närmast perfekt när temperaturen plötsligt sjönk några grader och gjorde att det inte blev lika löst i backen.

För er som gillar hästar så blev det tandemkörning på travet och vårt minicrew var på plats och gjorde ett oplanerat reportage kring det i samråd med travskolan. Den klipptes färdig under veckan som varit.

Senare i juni blev det högt äventyr för två av medlemmarna genom skärmflyg i en till synes perfekt dag i Åre. Skärmflygningen filmades och är i skrivandes stund i planeringsfasen för klippning. Minst 4 kameror användes och vi hade även mikrofoner på de som flög. Flygningen skedde innan de kraftiga regnen som gjorde skador i byn.

Sommaren avslutade med insatser på Storsjöyran. Något Team FX varit delaktig på sedan 2001 även om antalet deltagare varierar från år till år. Trots alla åren så går det inte att förlita sig på gamla rutiner och det gör det både utmanande och spännande.

Vad ser vi när vi blickar framåt? Svårt att säga. Vi är ju anpassningsbara. Men rent allmänt är vi mer upptagna privat på hösten. Vi har varit i samtal med eventuella filmprojekt men det är en långsam process. Om det blir av och att vi har möjlighet att göra det återstår att se. Några olika investeringar ser vi även över som kan vara till nytta för föreningen. Något vi återkommer till om det blir aktuellt. Personligen så är det alltid något administrativt att sitta med och diverse småfilmer att klippa som visar vad vi gör. I takt med att dagarna blir kortare så får vi se vad som händer. Det finns mycket vi vill pröva på och göra. Så vi saknar inte idéer.

Tills dess. Sköt om er, var goda människor och ha en bra höst.

Året är 2023

Tiden kan både gå snabbt och långsamt på samma gång. 2022 var första året där större delen av världen kändes pandemifri och man började blicka framåt vad det åter igen skulle medföra. Vad överlevde efter över 2 år av social distansering? Det skulle visa sig att saker inte var helt över och att det dessutom uppstod nya hot mot den värld och demokrati vi så länge tagit för givet. Tänker inte nämna det fruktansvärda krig som pågår i Ukraina för det finns redan väldigt mycket information att hitta kring det ändå. Än mindre de nya varianterna av covid-19 som hägrar i Kina och den variant som blivit en del av vår vardag i Sverige (samt influensa mm som belastar vård). Men den finns där och påverkar vår vardag på flera sätt och även Team FX mer än man tror.

Trots detta kan man blicka bakåt och se över året där man försökte finna sig själv igen. Detta medförde stormning för att skaffa pass och kaos på flygplatser. Det kändes som att starta en motor som stått väldigt länge och som fortfarande inte går på alla cylindrar.

Hur såg 2022 ut för Team FX? Det blev inte så många stora föreningsaktiviteter då en del verksamheter hade lagts ned eller ändrats. Några små äventyr gjordes med repellering på Frösön och ett besök i Källbergsgrottan. Bägge dessa saker går att beskåda på vår Youtube-sida. Från en säkerhetsaspekt testade vi även en kökssläckare och kunde konstatera vad den ”klarar” av. I slutet av juli blev det även dags att medverka på Storsjöyran som dessutom fick en ny president och det var väldigt ringrostigt i många led. Men den genomfördes och många lärdomar följde med för framtiden. Utöver detta skissades det även på en 20-års logo och beställdes nya tryck för kläder. Något som vi hoppas blir klar med under 2023. Vi har inte så bråttom.

Vad önskas av 2023? Det vet vi sällan. Ibland planerar vi inte så långt fram. Storsjöyran med stor sannolikhet. Egna äventyr? Vi har spanat lite på VR nu under vintervåren. Något som kan vara rimligt att göra. Men det behöver undersökas lite mer. Vi har även kikat på saker som kanot- eller kajakturer, fjällvandringar (gjorde några 2020), klätterleder, crosskart (som tydligen inte finns alls i Sverige) och liknande saker att pröva. Lika så några filmsaker som aldrig blev av. Men 2022 var en kallstart som fortfarande påverkar och vi har inte så bråttom. Det blir det de blir men inte något slarvhastigt. Vi följer utvecklingen i vår närhet samt i världen och försöker anpassa oss därefter.

Låt oss se vad händer när vi sakta tar oss framåt och genom 2023.

Sköt om er och var goda människor.

Hösten 2021

Tog tillfället och samtalade med ordförande för Team FX, Jonathan Bonin, för att höra hans syn på Team FX, verksamhetsåret 2021 och framtiden.

Team FX har precis som året innan inte gjort så många saker under 2021 åt och med andra utifrån rådande läge. Däremot har man genomfört några egna aktiviteter utifrån vad som varit möjligt och säkert för dess medlemmar. Team FX har dessutom tackat nej när det gäller medverkan i ett externt projekt. Det är flera olika faktorer som avgör huruvida deltagande känns rimligt berättar Jonathan. Som exempel så var 2020 ”Vem kan vad” för SVT något som genomfördes eftersom det gick att göra på ett säkert sätt enligt, vid tillfället, gällande regler och rekommendationer. Men det är viktigt att belysa att fler saker än enbart pandemi kan påverka valet om Team FX genomför ett projekt eller inte. Utöver detta blickar Jonathan hellre framåt mot 2022 och möjliga event som Storsjöyran.

Även om Team FX inte gjort saker med eller åt andra under året så har man fortsatt göra egna projekt. Främst i form av kortfilmer och nämner bland annat dokumentären om Waterwörld, klätterparken, gokart i Svenstavik och motorfordon med Låg Växel. Saker som inte är klar men är under arbete. För framtiden skulle Jonathan vilja göra en Papphammar-/Roy Anderson -film.

Team FXs förhållningssätt under 2021 har precis som 2020 varit att vara i mindre grupper och undvika situationer där man kan bli smittad eller smitta andra. Med andra ord helt enkelt tänka efter före. Digitala möten över webben infördes och har fungerat väl. Jonathan ser framför sig att det är något som man kommer fortsätta med att använda i framtiden. Det både fungerar och är enkelt även om han själv även tycker att det är trevligare att träffas och ha möten tillsammans på plats. Det ena utesluter inte det andra.

I takt med att många restriktioner börjar lättas i landet så kan det lätt upplevas att pandemin som startade 2020 ska vara över. Jonathan betonar att man inte ska släppa garden och upplever att det fortfarande är lätt att bli smittad. Han själv smittades av covid-19 under hösten efter dubbla vaccinationer. Dessutom ska man även ta in i beräkningen andras länders läge och vad det kan innebära.

Team FX kommer att fortsätta att sträva mot att inte ta onödiga risker.

2021 är här

Nu är äntligen 2020 över eller? Innan vi kan lämna ett märkligt år bakom oss så kan man nämna några saker under hösten 2020. Som tidigare nämnt planerade vi inte allt för mycket för hösten. Det genomfördes digitala möten kring hur vi kände att saker skulle lösas. Det mesta handlade om vad vi kändes oss trygg i att göra men även andra saker som inte var relaterat till pandemin. En stor fördel att ha det digitalt var att det blev lättare att ”träffas” utan att riskera något.

En mycket oväntad sak under hösten var medverkan i tv. John som blev huvudpersonen i SVTs program ”Duellen” 2017 fick chansen 3 år senare att visa upp sin dolda talang i programmet ”Vem kan vad” som hade premiär under januari 2021. Fram tills dess var det tystnadsplikt som gällde för samtliga inblandade. En dokumentärfilm från Team FX är under editering som visar delar från resan fram till premiärvisningen. Själva tv-programmet ska gå att se fram till 1 september via SVTplay. John är med i del 2.

På filmfronten så gjordes den korta filmen Sale färdig med ny musik och nya ljudeffekter. Samtliga ljud dubbades om då det inte fanns någon ljudspår från tidigare version som inte hade lånad musik samtidigt. Så om någon hört konstiga ljud från grannen så kan det varit så att de spelade in slag, fall, stön och dylikt för just Sale.

Under hela 2020 skulle föreningen även se över nya tröjor. Något som inte skaffats in på flera år. Det blev byte av försäljare och två modeller togs fram. Tröjornas levererades i december.

Nu är det 2021 och vad vi egentligen kan konstatera att det inte skiljer sig allt för mycket från 2020 mer än snömängden. Två nya filmer ligger ute på vår hemsida och Youtube efter nyåret. Ena handlar om fallskyddsutbildning och den andra är ett kort inslag kring dopp i isvak. Nästa film är kring ”Vem kan vad” och där inväntar vi mest tillåtelse från tv mfl för att kunna publicera.

Det kan låta tjatigt men vi fortsätter även att följa vad som händer gällande covid-19 och följer de rekommendationer och bestämmelser som gäller. Realistiskt förväntar vi oss inga större förändringar under våren 2021. Några saker funderar vi över däremot och det återstår att se om det kan bli verklighet eller inte. En sak är säker och det är man inte behöver ställa in om man kan ställa om. Så vi håller oss öppna för möjligheter. Som vanligt hänvisar vi till myndighetssidor som https://www.folkhalsomyndigheten.se/ eller https://www.ecdc.europa.eu/en för mer information kring covid-19 och sånt som inte är covid-19.

Ta hand om er, ta hänsyn till andra och tänk efter före.

Höst 2020

Sommaren är över och hösten är här (äntligen?). Vädermässigt var det en väldigt varm juni, en kallare och regnigare juli och en ganska lagom augusti. För Team FXs del påverkade vädret inte så mycket mer än att man tidigt på sommaren planerade in en vandring till Sylarna i juli. Tanken var att filma och bestiga Syltoppen för dem som kände att de klarade av det. Vädret blev dessvärre för dåligt för att vi skulle känna oss trygga att genomföra resan och den blev tyvärr inställd. Vad som däremot gjordes var att vandra i Höglekardalen och gå upp till Drommen samt en enklare topptur i Åre. Bägge dessa turer filmades och kommer att kunna beskådas på Team FXs hemsida och på Youtube så småningom.

Vi har även testat att filma med insta360 Twin R när vi körde gokart utomhus och vi får se om det blir någon film av det. Tester med gråfilter (ND-filter) har också gjorts vilket kommer underlätta filmningar utomhus i dagsljus. Andra kanske inte lika spännande saker är lärdom kring batterier och viktoptimeringar för gimbalen.

Under sommaren lade vi även ut två äldre saker på vår sida. Brädbiten, som aldrig tidigare publicerats, från 2006 och en ny version av Star Wars – the Exhibition 2008. Bägge filmerna med musik som Youtube tillåter. Brädbiten kommer för övrigt komma ut i en version med specialskriven musik av Tomas och Simon Gustafsson. Det kommer bli kul att kunna visa något som inte har något som är lånat av andra. Ska även se över möjligheten att kunna lägga ut filmen Sale som utspelar sig i en klädbutik som innehåller många roliga stunts.

Vi fortsätter att följa vad som pågår gällande covid-19 och följer som vanligt de rekommendationer och bestämmelser som gäller. Det fanns förhoppningar på att det kanske situationen kunde bli lite bättre under sommaren men i takt med att saker nu påvisar annorlunda vill vi inte vara något annat än realistiska. Detta innebär att vi inte planerar så mycket för hösten men håller oss öppna för möjligheter. Som vanligt hänvisar vi till myndighetssidor som https://www.folkhalsomyndigheten.se/ eller https://www.ecdc.europa.eu/en för mer information kring covid-19.

Ta hand om er, ta hänsyn till andra och tänk efter före.